carne

carne

lat carō, carnis ‘carne’

Plural: carnes
  1. s f

    Parte branda do corpo dun animal formada principalmente polo tecido muscular.

    1. s

      Parte comestible do corpo dos animais que se corresponde coas masas musculares.

    2. carne curada

      Carne que se secou no fumeiro.

    3. carne de pelo

      Carne de coello ou lebre.

    4. carne de pluma

      Carne das aves, como a galiña ou o pato.

    5. carne fresca

      Carne dos animais que non se someteu a ningún proceso de conservación.

    6. carne magra

      Carne que non ten graxa nin nervios.

  2. s f

    Parte branda e comestible da froita e dos froitos.

Sinónimos

Citas

  • A ferida atravesoulle toda a carne
  • A Palabra fíxose carne
  • As tentacións da carne son unha perdición para moitos
  • Compraron uns amorodos cunha carne moi saborosa
  • De nova amosaba unhas carnes fermosas e brancas

Frases hechas

  • Botar carnes/Criar carnes. Engordar.

  • Carne de can. Persoa

  • Carne de matadoiro. Tropa exposta a perigo de morte inconsideradamente.

  • De mala carne. De mala

  • En carne viva. Apl

  • En carnes. Completamente espido.

  • Levantar a carne. Sacar a carne do salgadoiro.

  • Non ser nin carne nin peixe. Apl

  • Perder carnes. Enfraquecer.

  • Ser malo como a carne do pescozo. Ser moi malo.

  • Ser unlla e carne. Ser inseparables.

  • Ter boas carnes. Estar ben alimentado.

Refranes

  • A carne de pluma quita da cara as engurras.
  • A carne do peito non é moita pero é sustanciosa.
  • A carne no teito e o carpo no leito.
  • A carne pide carne; e o peixe, aceite e vinagre.
  • A carne pon carne e o viña pon sangue.
  • A carne pon carne, o pan pon panza e o viña guía a danza.
  • A carne vaise á carne.
  • A falta de carne bo é o pan.
  • A falta de carne bos son polos e touciño.
  • A pOllca carne, moitas verzas.
  • Cando o crego canta ¡aleluia!, xa se pode comer carne crúa.
  • Carne de perna quita as engurras.
  • Carne do peito, carne sen proveito.
  • Carne vella faí bo caldo.
  • Máis vale auga de carne que carne de auga.
  • Máis valen dous bocados de vaca que sete de pataca.
  • Na semana da Ascensión tres días carne e tres días non.
  • Na semana da Ascensión, tres días carne e tres non.
  • Para carne, pan e viño, O Carballiño.