carne
lat carō, carnis ‘carne’
- 
        
                    s                  
  
        
                    f                  
  
  
  
            
                    Parte branda do corpo dun animal formada principalmente polo tecido muscular. 
- 
  
  
  
  
  
        - 
                                
                                s                              
              
                                
                                                              
              
              
              
                                                
                                Parte comestible do corpo dos animais que se corresponde coas masas musculares. 
- 
              
              
                                
                                carne curada                              
              
              
                                                
                                Carne que se secou no fumeiro. 
- 
              
              
                                
                                carne de pelo                              
              
              
                                                
                                Carne de coello ou lebre. 
- 
              
              
                                
                                carne de pluma                              
              
              
                                                
                                Carne das aves, como a galiña ou o pato. 
- 
              
              
                                
                                carne fresca                              
              
              
                                                
                                Carne dos animais que non se someteu a ningún proceso de conservación. 
- 
              
              
                                
                                carne magra                              
              
              
                                                
                                Carne que non ten graxa nin nervios. 
 
- 
                                
                                s                              
              
                                
                                                              
              
              
              
                                                
                                
- 
        
                    s                  
  
        
                    f                  
  
  
  
            
                    Parte branda e comestible da froita e dos froitos. 
Sinónimos
Citas
- A ferida atravesoulle toda a carne
- A Palabra fíxose carne
- As tentacións da carne son unha perdición para moitos
- Compraron uns amorodos cunha carne moi saborosa
- De nova amosaba unhas carnes fermosas e brancas
Frases hechas
- 
                          Botar carnes/Criar carnes. Engordar. 
- 
                          Carne de can. Persoa 
- 
                          Carne de matadoiro. Tropa exposta a perigo de morte inconsideradamente. 
- 
                          De mala carne. De mala 
- 
                          En carne viva. Apl 
- 
                          En carnes. Completamente espido. 
- 
                          Levantar a carne. Sacar a carne do salgadoiro. 
- 
                          Non ser nin carne nin peixe. Apl 
- 
                          Perder carnes. Enfraquecer. 
- 
                          Ser malo como a carne do pescozo. Ser moi malo. 
- 
                          Ser unlla e carne. Ser inseparables. 
- 
                          Ter boas carnes. Estar ben alimentado. 
Refranes
- A carne de pluma quita da cara as engurras.
- A carne do peito non é moita pero é sustanciosa.
- A carne no teito e o carpo no leito.
- A carne pide carne; e o peixe, aceite e vinagre.
- A carne pon carne e o viña pon sangue.
- A carne pon carne, o pan pon panza e o viña guía a danza.
- A carne vaise á carne.
- A falta de carne bo é o pan.
- A falta de carne bos son polos e touciño.
- A pOllca carne, moitas verzas.
- Cando o crego canta ¡aleluia!, xa se pode comer carne crúa.
- Carne de perna quita as engurras.
- Carne do peito, carne sen proveito.
- Carne vella faí bo caldo.
- Máis vale auga de carne que carne de auga.
- Máis valen dous bocados de vaca que sete de pataca.
- Na semana da Ascensión tres días carne e tres días non.
- Na semana da Ascensión, tres días carne e tres non.
- Para carne, pan e viño, O Carballiño.
